Friday, 7 December 2012

cara mendapatkan darjat dari Allah. :)



Assalamualaikum..

Today, I want to give some ilmu.. actually, najwa tak pandai pun.
just, hari tu ada tengok 30minit Ustaz Don. dapat la sedikit ilmu.
now, najwa nak la share ilmu tu, walaupun sedikit.

macam mane cara mudah untuk mendapatkan darjat dari Allah S.W.T..

manusia memang mudah nak dapatkan pahala, 
cuma diri kita je yang susah nak buat sesuatu kebaikan..


cc : cik gugel. hanya gambar hiasan.

setiap kali selepas solat, mesti kita berzikir kan ?
better lepas je bagi salam, jangan gerak kan badan anda.
tetap kan kedudukan dalam keadaan tahiyat akhir.

kemudian, baca "La ilaha illaLLAH wahdahu la syarikalahu lahul 
mulku walahul hamdu yuhyi wa yumitu wa huwa `ala kulli sya`in qodiir
sebanyak 10 kali untuk solat subuh
bagi solat zohor, asar, maghrib dan isyak, memadai hanya 3 kali sahaja.

selepas selesai zikir tu, sambung pula zikir 
"allahuma ajirna minan naar
sebanyak 7 kali bagi setiap waktu solat.

sudah selesai kedua dua zikir ini, anda boleh bergerak dari kedudukan 
tahiyat akhir. (boleh lagi sambung nak berzikir cuma cara duduk tu, da tak kisah. )

bagi seorang imam, paling kan muka ke sebelah kanan ( bahu kiri menghadap
kiblat, bahu kanan menghadap makmum. )

selesai...

*tambahan : kenapa zikir "allahuma ajirna minan naar" kene baca 7 kali ?
menurut para ulama', kerana neraka ada 7.
jika kita baca 1 zikir tu, 1 neraka akan terpadam untuk kita.
jika kita baca 7 ? semua neraka terpadam untuk kita.

tapi ! ikhlas kan diri anda.. lakukan demi Allah
insyaAllah di permudahkan oleh Allah.




waallahu a'lam..




6 comments:

Puteri Afiqah said...

nice sharing.. :)

nice smile..beauty life... said...

:)

Tihara said...

bagua entry ni nanti akak nak share boleh kan :)

nice smile..beauty life... said...

boleh, silakan.. :)

NurainSuperr said...

nice entryyy :)

Kakzakie said...

Alhamdulillah bersama kita amalkan kebaikan yg ada disebalik zikir yg ringkas ini..